In het Braziliaanse Amazonegebied zijn eind deze week honderden nieuwe branden uitgebroken. Dat heeft het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zaterdag bekendgemaakt.
INPE meldde dat tussen donderdag en vrijdag (plaatselijke tijd) 1.663 nieuwe branden in Brazilië zijn ontstaan. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud.
President Jair Bolsonaro zet leger in om branden te bestrijden
Brazilië heeft in het Amazonegebied 44.000 militairen beschikbaar voor het bestrijden van bosbranden. Dat heeft legerleider Raul Botelho zaterdag gezegd. Hij liet zich niet uit over het aantal militairen dat daadwerkelijk wordt ingezet.
President Jair Bolsonaro besloot vrijdag het leger in te zetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. De druk op het staatshoofd vanuit het binnen- en buitenland om iets te doen tegen de bosbranden was in de afgelopen dagen fors toegenomen. Minister van Milieu Ricardo Salles zei zaterdag dat vier van de negen deelstaten in het Amazonegebied om steun van het leger hebben gevraagd.
Hieronder tonen de foto's hoe het Amazone gebied er uitzag en hoe het er tijdens de branden uitziet.
Het Amazone regenwoud heeft een afmeting van 5,5 miljoen vierkante kilometer, waarvan 60% in Brazilië. Het is een van de grootste en belangrijkste natuurgebieden op aarde en herbergt een enorme biodiversiteit. De rode stippen staan voor elke brand sinds 13 augustus.
Bron: Business Insider, WWF
Het Amazone-gebied herbergt ruim 3 miljoen dieren- en plantensoorten en er leven 1 miljoen mensen. Maar dit leefgebied wordt bedreigd door de enorme brandhaarden.
Bron: BBC
Het is goed om te bedenken dat de branden in de Amazone geen nieuw verschijnsel zijn. Elk jaar opstaan branden gedurende het droge seizoen vanwege de droogte, landbouw en ontbossing. Deze foto toont een brand uit 1990.
Bron: BBC
Maar in 2019 ontstonden in Brazilië al ruim 72 duizend branden, bijna het dubbele van de bijna 40 duizend in 2018. De Braziliaanse overheid wordt sterk bekritiseerd over haar beleid om land- en mijnbouw voorrang te geven boven natuurbehoud.
Zo zag maagdelijk en onberoerd regenwoud eruit in 2005.
Ontbossing en bosbranden ten behoeve van de houtindustrie en landbouw zijn twee van de grootste bedreigingen voor het regenwoud. Dit satellietbeeld uit 1999 toont de ontbossing van het Braziliaanse regenwoud. Het oorspronkelijke woud is donker groen.
20 jaar later valt op een gelijksoortige satellietbeeld van NASA het land niet meer goed te zien vanwege de rook. Volgens INPE, een ruimte-agentschap, hebben de branden geen natuurlijke oorzaak omdat er dit jaar geen uitzonderlijke droogte was.
Bron: Reuters
De rook lijkt dunner en lichter op een foto uit 1973, toen Brazilië begon met de integratie van het regenwoud in de economie door houtkap en de ontginning van de grond voor landbouw.
In 2019 bedekt een dikke rookdeken een groot gedeelte van de Amazone. De precieze omvang van de branden is nog steeds niet helemaal bekend. Schattingen gaan ervan uit dat een gebied van 3,1 miljoen vierkante kilometer onder de rook ligt.
Bronnen: National Geographic, Business Insider, Newsweek
Een rivier meandert door het ongerepte regenwoud in 2005. Door het Amazonewoud stromen rivieren met een gezamenlijke lengte van meer dan 6.500 km.
Bron: WWF
Op 17 augustus gloeit de rook onheilspellend in de nachtelijke uren bij Humaita. Volgens Reuters wordt de hemel niet meer donker als de Amazone brand.
Bron: Reuters
En de rook slaagt er zelfs in de lucht boven Sao Paulo te verduisteren...ruim 3.000 kilometer verderop.
Bron: BBC
Zo ziet Sao Paulo er uit op een heldere dag in 2015. In deze stad leven meer dan 12 miljoen mensen.
In 1988 was het de ochtendmist in plaats van de rook die het bladerdak van de jungle aan het zicht onttrok.
De ontbossing van het regenwoud is al decennia aan de gang. Dit stukje werd al in 1983 ontgonnen voor de landbouw.
En hier zie je een ander stuk vernietigd regenwoud in Brazilië, in 1990.
Dit deel van het regenwoud is ontwikkeld in 1999. Het is geen jungle meer, maar het is nog steeds groen.
Op de foto uit 2014 hieronder zie je de vier stadia van ontbossing voor weidegrond voor vee. Er is een stuk kaal land waar het bos is geruimd, er is een weide voor vee, er is een stuk regenwoud dat in brand staat en een stuk woud dat later nog verbrand zou worden. Maar toen gebeurde het nog niet op de schaal als vandaag.
Het ontginnen van land gaat door in 2019, maar vanwege de rook in de atmosfeer is het moeilijker om goed te zien.
En het is niet alleen de rook. De branden leveren een verschroeide aarde op.
Er is ook geen leven meer. Als dit doorgaat kan het regenwoud verder uitdrogen, waardoor het nog makkelijker kan branden, waardoor miljarden ton CO2 in de atmosfeer terecht kan komen.
Veel mensen, zoals Henri Burin Des Roziers, zetten zich in voor natuurbehoud. Vanwege zijn inzet wordt hij met de dood bedreigd.
Milieu-activisten strijden al jaren voor het behoud van het regenwoud. Op de foto een protest in 2005 van Greenpeace waarin de ontbossing een 'misdaad' noemen.
Inwoners van Sao Paulo gingen afgelopen vrijdag de straat op om tegen het beleid van president Bolsonaro te protesteren. Hij wees, zonder bewijs, milieu-activisten aan als de oorzaak van de branden. Op vrijdag kondigde Bolsonaro aan dat hij het leger zou inzetten om de branden te bestrijden.
Bronnen: Business Insider, The Guardian